Ιστορικό

Η εταιρία Γεμενετζής Παναγιώτης, ιδρύθηκε το 1990, από τον κ. Παναγιώτη Γεμενετζή.

Ασχολήθηκε με τη ξυλογλυπτική από την παιδική του ηλικία και όταν ήταν 14 ετών μαγεύτηκε από την την γλυπτική, την 2η - κατά πως λένε - τέχνη του κόσμου.

Με αγάπη, μεράκι και υπομονή, μάθαινε την τέχνη για να εξελιχθεί σε έναν γνωστό και άξιο ξυλογλύπτη. Κατάφερε να ανοίξει την δική του επιχείρηση πριν από 35 χρόνια έχοντας έκτοτε μια σταθερή ανοδική πορεία.

"Μαθαίνω. Δουλεύω και μαθαίνω" με αυτή την φράση και παρέα τα σκαρπέλα του, παραμένει ενεργός και επιμελής όπως πάντα, ενώ "σφραγίζει" όλα τα έργα με την προσωπική του σκαρπελιά.

Λίγα λόγια από τον ιδρυτή

Η εταιρία μου "Γεμενετζής Παναγιωτης ΑΕ", στεγάζεται σε ιδιοκτήτες εγκαταστάσεις 1000τ.μ., στο Μελισσοχώρι, έξω από την Θεσσαλονίκη.

Στο εργασιακό μας χώρο δεν θα βρείτε σύγχρονα ξυλογλυπτικά μηχανήματα, ούτε μοντέρνες τεχνολογίες γραφής και αντιγραφής, διότι εμείς επιμένουμε στην αυθεντική Ορθόδοξη εκκλησιαστική ξυλογλυπτική τέχνη. Εδώ θα βρείτε όμως άξιους τεχνήτες και άριστους σκαλιστές με γνώση και πάθος για τη δουλειά τους. Ο εξοπλισμός μας περιλαμβάνει μηχανήματα επεξεργασία ξύλου και βαφείο. Η παραγωγική μας γραμμή, μπορεί να ανταποκριθεί και στις πιο υψηλές απαιτήσεις και να καλύψει όλες τις ανάγκες των Ιερών Ναών και των Μοναστηριών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Κάθε ένα προϊόν κοσμείται με πρωτότυπα σχέδια και λεπτομέρειες, με περίτεχνα σκαλίσματα και προσωπογραφίες σε Βυζαντινό, Μπαρόκ η Μοναστηριακό ρυθμό.

Σε εμάς θα βρείτε τέμπλα, προσκυνητάρια, αναλόγια, δεσποτικούς θρόνους, παγκάρια, καρέκλες, γραφεία, έπιπλα υποδοχής κ.α.

Για την κατασκευή τους χρησιμοποιούμε ξύλο από Δρύ, Φλαμούρι ή Οξιά, πάντα πρώτης διαλογής και ΑΑ ποιότητας.

Επιτυχία θεωρούμε την αναγνώριση και την εμπιστοσύνη που μας δείχνουν οι συνεργάτες μας.
Επιτρέψτε μου να σας ξεναγήσω στα άφθονα μυστικά της 2ης τέχνης.
Καλώς ήρθατε στον κόσμο μου!

Παναγιώτης Γεμενετζής

Έργα

Σχεδόν σε κάθε γωνία της Ελλάδος θα βρεθεί και ένα έργο της εταιρίας Γεμενετζής Παναγιώτης ΑΕ. Από τα χωριά μέχρι την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. Κάθε ένα και σημαντικό, με το δικό του χαρακτήρα, ιδιοτροπία και βαθμό δυσκολίας.

Προσκυνητάρια και καρέκλες πλατείας στον Άγιο Δημήτριο τον Πολιούχο στην Θεσσαλονίκη, παραθρόνια, στασίδια και σύνθρονα στην Ιερά Μονή Κύκκου στην Κύπρο. Όλα τα ξυλόγλυπτα έπιπλα, δεσποτικούς θρόνους, αναλογία, παγκάρια, άμβωνα κτλ στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγ. Αποστόλου Βαρνάβα στην Λευκωσία. Κατασκευή των ξυλόγλυπτων θηρών στο Ιερό Προσκύνημα Θρονί στην Κύπρο. Αποκατάσταση και επέκταση του τέμπλου ηλικίας 200 ετών στο Μητροπολιτικό Ναό κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Καστοριά. Επίπλωση της Αντιπροσωπεία της Εκκλησία της Ελλάδος στις Βρυξέλες, επίπλωση των γραφείων της Μητρόπολης Καστοριάς, Κηφισιάς. Έπιπλα υποδοχής της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, τις πόρτες του Ιερού Ναού της Αγίας Σοφίας στην Θεσσαλονίκη. Πόρτες, καρέκλες και Αγία Τράπεζα στην Ιερά Μονή Αγία Θεοδώρας στην Θεσσαλονίκη, τέμπλα στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης. Το τέμπλο στον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα στα Πατήσια στην Αθήνα, πλήρη επίπλωση του Ναού στην Ιερά Μονή Αγίου Γερασίμου στο Λουτράκι. Εξ ολοκλήρου επίπλωση του Ιερού Ναού της Αγίας Λυδίας στην Ασπροβάλτα και του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής στο Δίον Κατερίνης.

Έργα μας θα βρείτε επίσης στον Ιερό Ναό Αγίου Ραφαήλ στην Ελούντα Κρήτης, στον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία Σερρών, στην Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής Σερρών, Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Νάξου κ.α.